Senaste teve-intervjun 2015

lördag 29 november 2014

Fetma, kulturjournalistik, julbord och det evigt dåliga samvetet ... samt julens inferno för alltför många barn och vuxna

För ungefär tio år sedan såg jag en dokumentär om feta barn i USA. De skickades av rika föräldrar till olika så kallade tränings- och lär-dig-äta-rätt-läger.

En del barn lyckades, men de flesta misslyckades och blev ännu fetare. En del dog av sin fetma.

När jag såg den dokumentären minns jag att jag tänkte: Undra hur lång tid det dröjer innan vi har samma problem i Sverige. Nu vet vi!
Ja, det är vandrande skelett på catwalken. En catwalk, oavsett årstid, har alltid i alla tider varit välbesökta av journalister. Detta är inte vackra kvinnokroppar. Detta är sjukligt smala kvinnor. Kvinnor som på grund av en dröm, också den skapad av mediefolk, tror att lyckan i livet är att bli en världsberömd fotomodell. Lyckas man att uppnå sina drömmars mål blir man miljonär, får gå på röda mattan, glänsa med andra kändisar och sannolikt bli gift med en ännu rikare man.
Här en mycket känd tidning i Sverige. Och vad handlar Amelia om? Ja, tänka va! Bantning!




Och minns vilka diskussioner vi har i Sverige och som bland annat den gapiga Katrin Zytomierska stod och står för när det kommer till vad man ska äta, hur man ske se ut o.s.v.

Många, framförallt unga tjejer, ser upp till kvinnor som Katrin. Hon får vara med i teve, radio och på första sidan på tidningar. Och i och med att journalister ger Katrin och andra av samma utseende och åsikter detta enorma utrymme påverkas också unga människor. Den journalist som mot förmodan protesterar mot det här är en lögnare.

Här en annan välkänd tidning, Veckorevyn, som även jag läste under min ungdom. (Jag är född 1956 och INTE plastikopererad någonstans)

Jag vet inte om jag behöver påpeka att bilden på BlondinBella ( Isabella Löwengrip) är retuscherad. Men jag gör det i alla fall. Den är retuscherad!

Kissie bloggare som fallit offer för en skev kvinnobild

Hur tycker du att BlondinBella framställs? Jag tycker att det är på ett sexigt utmanande sätt.

BlondinBella har fått utstå ofattbart mycket näthat och orsakerna är säkerligen hennes succé inom bloggvärlden och att hon är smart.

    
Ute i cyberspace dräller det fullkomligt av unga människor som mår så fruktansvärt dåligt att det enda de kan göra för att må bättre är att hata andra. Så varför mår så många hundratusentals människor i Sverige så dåligt, har depressioner och tar livet av sig? I ett land som sägs ha en mycket stabil ekonomi, där vi inte svälter ihjäl, där de flesta svenska medborgare har tak över huvudet och till synes har det gott ställt vad det gäller pengar. Svaret på den frågan är inte enkel att besvara, men jag lägger stor skuld på svensk media. Allt ifrån den så kallade skvallerjournalistiken ända fram till kulturjournalisterna.

Nu verkar det som om att de flesta kulturredaktionerna inom en snar framtid enbart kommer ha en gravsten att lägga blommor på. På gravstenen kanske orden " Här vilar kulturen i evighet, Amen" kommer att stå. Journalisterna som blir arbetslösa kan ju alltid skriva en deckare eller en roman, vilket redan en del har gjort ... och fler lär det bli ... allt eftersom det blir fler och fler i det skrået som blir utan jobb.



Särskilt dessa journalister klagar nu över att de blir arbetslösa och poängterar hur ensidig "kulturen"  kommer att bli i Sverige. För egen del har jag inte upplevt annat än ensidighet på kultursidorna i de stora nationella drakarna och kvällstidningarna de senaste tio åren. Jag har tappat räkningen på hur många gånger dessa sidor och dess journalister, under en och samma vecka, recenserat en och samma bok. Det är inte mångfald det är enfald. Och som de också påstår att de nu, i och med att de för en tynande tillvaro och snart har försvunnit, inte kan skriva om sina lokala författare är inte heller sant. Den viljan har inte funnits. (GP är undantaget) Och man kan ju undra vad det ska tjäna till att skriva om de lokala författarna när inte ens Akademibokhandlarnas inköpsgrupp tillåter de lokala butikerna ta in dessa böcker. Alla inköp av böcker till Akademibokhandeln sköts av en inköpsgrupp och de bestämmer tillsammans med de stora förlagen vad fru Larsson i Beckomberga ska läsa utan att ens ha träffat fru Larsson, vilket naturligtvis de som arbetar i boklådan har gjort. Men varför lyssna på personalen i en boklåda? De jobbar ju bara där!

Och nu är det snart jul. I morgon infaller första advent och redan pratas det om försäljningsrekord på miljardbelopp för årets julhandel. Frågan är väl hur många av de spenderade miljarderna som är på kredit? SMS-lån och andra skitlån kan du få snabbt och enkelt och till och med om du har betalningsanmärkningar. För i den skygga och otäcka men dessvärre oftast lagliga lånekarusellen finns det alltför många som tjänar på att du påverkas av reklamen och därför lånar pengar till att köpa julklapparna och julmaten och julgodiset. Så i januaris dystra månad kommer ångesten över tom plånbok och dyra lån som ska återbetalas.



Och som ett brev på posten kommer första sidorna i svensk media i januari och februari handla om reklam som erbjuder dig finfina priser på olika fitness inrättningar för du MÅSTE ju tänka på att komma i din nya bikini ...eller hur?



För det behövs ju motion i stora lass efter att vi satt i oss mat och godis av den här digniteten!


Du som nu har orkat att läsa ända hit. Till dig vill jag säga: Bra gjort! Det är inte många som orkar läsa alltför mycket ord. Samtidigt vill jag också säga till dig att du inte ska behöva rädd för julen. Du kan om du får problem med ensamhet eller slagsmål i hemmet på grund av för mycket alkohol ringa eller mejla till någon av nedanstående nummer, där det förhoppningsvis kommer att sitta en levande människa och svara på ditt samtal. Även på Facebook finns en mängd kvinnojourer. Sök på ordet kvinnojour och det kommer upp många.

Föreningen Akillesjouren skall:
  • Verka mot våld och förtryck av män i nära relationer.
  • Verka för att stötta män som blir fysiskt och/eller psykiskt misshandlade i en nära relation.
  • Verka för att synliggöra den problematik som finns kring att män blir misshandlade i nära relationer.Arbetet ska präglas av respekt för alla människors lika värde.
    Föreningen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden.

BRIS

BRIS är en organisation som bistår barn som far illa och utgår från deras behov. Du som är upp till 18 år kan anonymt ringa och prata med vuxna på BRIS. Det syns aldrig på din telefonräkning att du har ringt till Barnens Hjälptelefon och BRIS betalar samtalet. Alla vuxna på Barnens Hjälptelefon har tystnadsplikt.
Barnens Hjälptelefon: 116 111 Webbplats: bris.se

vinno- och tjejjourer

Hos tjej- och kvinnojourer kan du som ringer välja att vara anonym. Alla jourkvinnor har tystnadsplikt.
Webbplatser: Sveriges kvinnojourers riksförbund: kvinnojouren.seRiksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige: roks.se
Tjejjourer: tjejjouren.se

UMO, Ungdomsmottagning på nätet

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer.
Webbplats: umo.se

Linna-mottagningen

Linna-mottagningen har öppen mottagning för ungdomar 13-25 år som är utsatta för hedersrelaterat förtryck, hot eller våld.
Jourtelefon: 020-40 70 40
Webbplats: kvinnonet.net

Elektra

Elektra är en organisation som arbetar med tjejer och killar som lever med hedersrelaterat förtryck och konflikter. Elektra erbjuder stödjande samtal via telefon och e-post. Både killar och tjejer kan vända sig hit.
Webbplats: Elektra

RFSL

RFSL Rådgivningen Skåne ger stöd och råd till den som är utsatt för hedersrelaterat våld på grund av sexuell läggning. De har en telefonjour och ska starta en stödgrupp.
Webbplats: heder.nu

HBT & Heder

RFSL Ungdom och ALMAeuropa driver tillsammans ett projekt som heter ”Hbt & heder” och riktar sig mot unga hbt-personer som är utsatta för hedersrelaterat våld. Projektet har en hemsida och erbjuder stöd via både chatt och mail.
Webbplats: hbtheder.se

Rädda Barnen

Rädda Barnen är en organisation som kämpar för barns rättigheter genom att väcka opinion och stödja barn i utsatta situationer. Det är Rädda Barnen som driver sajten du är inne på, Dina Rättigheter. Dina Rättigheter har även en msnjour, msn@dinarattigheter.se och en mailadress: dinarattigheter@rb.seHär kan du se när chatten är öppen.
Rädda Barnens centrum för barn och unga i kris
Rädda Barnen har även ett centrum för barn och unga i kris som du kan läsa mer om här. Om du vill komma i kontakt med dem så ska du kontakta Rädda Barnens växel: 08-698 90 00. På www.rb.se kan du läsa mer om Rädda Barnens arbete.

Röda Korsets ungdomsförbund

Röda Korsets ungdomsförbund bedriver verksamheten Jourhavande Kompis som arbetar direkt med barn och ungdomars trygghet. Det är en telefonjour, dit du kan ringa anonymt när du behöver prata med någon. De som svarar är unga och de har 100 procents tystnadsplikt.
Jourhavande kompis: 020-222 444, webbplats: rkuf.se

Somaya kvinno- och tjejjour

Systerjouren Somaya är en kvinno- och tjejjour med mer än tio års erfarenhet av att särskilt möta kvinnor med utländsk härkomst och kvinnor med muslimsk bakgrund. De har en jourtelefon samt en kanslitelefon via vilka de erbjuder råd, tips, vägledning, konsultation och stöd till personer utsatta för våld i nära relation. Anhöriga, arbetskollegor och vänner är även välkomna att söka stöd och myndighetspersoner är välkomna att konsultera. Somaya erbjuder platser på skyddade boenden vid behov. De talar flera olika språk.
Telefon för hjälpsökande: 020-818283
Telefon till kansli: 08-760961
Telefon till bakjour dygnet runt: 08-12016500
Telefon till verksamhetschef: 0762762011
Webbplats: somaya.se

Tänk om!

Tänk om! är en ideell förening som bildades 2009 för att arbeta med upplysning, information, debatt och behandling av personer som drabbats av hedersrelaterat förtryck och våld. Framförallt fokuserar Tänk om! som första förening på frågorna hedersvåld – missbruk – kriminalitet – självdestruktivitet och lyfter dess möjliga kopplingar.
Läs mer på tankom.net eller kontakta dem på 0736-982382.

Nationella kvinnofridslinjen

Nationellt stöd och hjälptelefon öppen dygnet runt. Du ringer gratis och har rätt att vara anonym. Det finns möjlighet till stöd på olika språk. Det går att dölja att du besökt deras webbplats.
Jourtelefon: 020-50 50 50, webbplats: kvinnofridslinjen.se

Mina Råd & Stöd

Mina Råd & Stöd är till för den som behöver prata om våld, hot och kontroll i hederns namn. Telefonen är öppen för alla – utsatta, anhöriga, kompisar och andra.  Du ringer gratis och du kan vara anonym. Mina Råd & Stöd ingår i Gryning Vård.
Telefon: 020 – 25 85 85 vardagar 9.00-16.00, webbplats: mina-rs.se

Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime

Glöm aldrig Pela och Fadime är en sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld. Om du eller någon du känner lever under hedersrelaterat förtryck och våld eller riskerar att bli bortgift, då kan du kontakta GAPF och få hjälp. Det kostar inget och de har tystnadsplikt.
Telefon (kontor): 08-711 60 32 Telefon (mobil): 070-441 10 75
E-post: kontakt@gapf.se
Webbplats: gapf.se

1000 Möjligheter

1000 Möjligheter är en ideell organisation som vilar på en feministisk grund som arbetar för ett jämställt samhälle. Föreningen 1000 Möjligheter anser att en viktig väg för att föra jämställdhetsarbetet framåt är att arbeta både med och för tjejer, killar och transpersoner, både separatistiskt och gemensamt. 1000 möjligheters arbete för ett jämställt samhälle bedrivs genom både ett förebyggande- och ett stödinriktat arbete. Du kan chatta med 1000 möjligheter. Du kan prata om vad du vill, inget är för litet eller stort och de har tystnadslöfte. Varje måndag mellan kl 19-21 och fredagar kl 18-20 kan du chatta med 1000 möjligheter på deras webbplats.
Webbplats: 1000mojligheter.se

Killfrågor

Killfrågor är en sida där killar, eller de som känner sig som killar i åldern 10-18 år, kan maila och chatta med våra pratkompisar (vuxna utbildade volontärer) om vad de vill, stort och smått. En av tankarna bakom Killfrågor är att killar, liksom tjejer, möter många förväntningar på hur de ska vara i samhället, och vi vill vara ett forum där killar kan prata om hur det är att vara kille, och där killar uppmuntras att göra jämställda handlingar!
Webbplats: killfragor.se

Ung och Modig Göteborg

Hos Ung och Modig får du prata med en vuxen som lyssnar. De arbetar tillsammans med dig för att skapa det liv som DU vill leva utifrån dina villkor och vad som är viktigt för just dig. Ung och Modig erbjuder coaching, samt roliga och givande aktiviteter utifrån dina önskemål. De har tystandslöfte, vilket innebär att det du säger stannar hos dem. Om du däremot är utsatt för eller riskerar att utsättas för våld eller annan fara behöver de anmäla detta. Coachningen samt de aktiviteter som ingår är helt gratis.
Ung och Modig drivs av KFUM Göteborg.
Adress: Vegagatan 1, 413 11 Göteborg
Telefon: 031-313 41 05, 0760- 83 40 38Kontakt Cecilia: cecilia@kfumgoteborg.se eller 073 571 60 92
Kontakt Sabina: sabina@kfumgoteborg.se eller 076 935 89 78

Origo – Resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld

Origo är ett resurscentrum. Det är ett samarbetscentrum där flera myndigheter arbetar tillsammans under ett och samma tak. På Origo finns både kunskap och spetskompetens. Och alla som jobbar här på centret känner till hederskulturen och det hedersrelaterade förtrycket. De vet vad som gäller och du kan tala fritt. Origo finns också som ett stöd för vuxna som möter ungdomar i sitt arbete eller i andra sammanhang. De kan kontakta Origo för att få tips och råd.
Origo har ett särskilt nummer för ungdomar: 020-25 30 00. Det är gratis att ringa på detta nummer och det syns inte på telefonräkningen.
Telefon: 020-25 30 00 eller 08-508 251 20 (detta är inte gratis)
Mail: origo.polis@stockholm.se eller origo@stockholm.se
Webbplats: www.origostockholm.se




Så nu önskar jag er alla en God Jul och hoppas verkligen att den blir just det för de flesta!





    Detta är bilden av en drömjul ... och för ett fåtal i världen kanske den ser ut just så ... men för de flesta är den högst ordinär. Och med handen på hjärtat! Det bästa är ju inte HUR julen ser ut ... utan VILKEN upplevelse du fick av den.

Ramona