Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 29 februari 2012

Barn som inte talar svenska utan brytning har svårt att få arbete!

Idag har GP:s pappersupplaga en artikel om att: "Barn utan skola får inget arbete" den finns inte att läsa på nätet idag, troligen imorgon.

"En tredjedel av gymnasieeleverna lämnar skolan utan fullständiga betyg. Tolv procent lämnar grundskolan utan hela betyg. Som arbetssökande sållas de ofta bort direkt - utan att ens få en möjlighet att söka jobb. På arbetsförmedlingen ses ungdomsarbetslösheten som ett utbildningsproblem och vill ha en satsning på just utbildning. Det är en het politisk fråga. Regeringen har valt att sänka arbetsgivaravgiften istället." Slut citat.


Jag tänker inte diskutera om det är satsning på utbildning eller en sänkning arbetsgivaravgiften som är bäst, utan det jag vill ta fram är språket, det svenska språket!

Att prata svenska flytande är nyckeln till både bättre utbildning och ett arbete. Nu hävdar säkert en del att jamen det är väl bra att de kan ett språk bra, sitt hemspråk. Nej, säger jag, det räcker inte! Vi bor i Sverige och då måste vi också behärska det svenska språket. Hemspråksundervisning kan och skall alltid hanteras utanför skoltid.

Idag kommer det nya elever från otal länder i olika åldrar till Sverige varje dag. Dessa elever, upplever jag det som, kastas in i klassrum, där det redan finns en mängd andra elever, även de från olika kontinenter. I vissa områden är det mer eller mindre enbart läraren som talar svenska utan brytning.

Varje ny elev kommer också till skolan med en unik familjesituation. Föräldrar utan utbildning, med bristfällig utbildning eller också med god utbildning från hemlandet. Tas det någon som helst hänsyn till detta?

I min familj talades det polska och det blev mitt första språk, och jag är född i Borås. I min familj var min far från Polen och välutbildad, min mor från DDR och hade med vissa avbrott gått i skolan i cirka fem år.

När jag påbörjade första klass i Sjöboskolan i Borås hade jag lärt mig svenska. Anledningen till det var, att min familj var så gott som den enda utländska familjen på Ekängsgatan. I min klass fanns en kille av finsk härkomst och så jag med utländsk bakgrund, resten var svenskfödda barn.

I Sverige har det till och med uppmuntrats att tala Rinkebysvenska! Helt galet tycker jag! När jag växte upp kunde man inte höra om ett barn kom från en rik eller fattig familj, bara från vilken del av Sverige man härstammade. I Storbritannien har det sedan århundraden tydligt avspeglats varifrån man kommer. Oxfords engelska kallas det om man pratar fint. Cockney om man är arbetarklass.

I universitetsvärlden går det utmärkt att bara kunna engelska, men man måste först ha skaffat sig den höga utbildningen innan man tillåts att studera där.

Ska det satsas på skolan, vilket jag också håller med om, ska det satsas pengar på fler lärare i svenska och färre elever i klassrummen. För områden där det är störst andel invandrare och flyktingar ska eleverna bussas till skolor, där det går en övervägande del svensktalande barn. Lärarlönerna bör också höjas rejält!

Nyckeln till ett bra liv är och kommer alltid att förbli
språket i det land du lever i.
Att försöka inbilla någon något annat är befängt och faktiskt lurendrejeri!

Ramona



Grattis, du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel