Senaste teve-intervjun 2015

fredag 1 oktober 2010

Islam ger alla människor ganska bestämda anvisningar, som skall följas i livets alla förhållanden.

Överskriften inleder ett uttalande som Mahmoud Aldebe skrivit i en bok "Att förstå Islam" som kom ut 1991. För boken står Islamiska Informationsföreningen Mahmouds Aldebe.

" Islam ger alla människor ganska bestämda anvisningar, som skall följas i livets alla förhållanden. Anvisningarna är allomfattande och inkluderar moraliska, andliga, sociala, politiska och ekonomiska sidor av tillvaron"

Vidare sägs det i programmet som visades i SVT, Slaget om muslimerna att: När det kommer till demokrati framstår ett islamiskt system som idealet, alltså en stat där lagarna är givna av Gud.


På SVT visades en serie som hade namnet: Slaget om muslimerna, vilket visar på en bild som definitivt inte överenstämmer med det jag har vuxit upp med i Sverige. Där framträder Abdirisak Waberi, som numera är invald för moderaterna i riksdagen, och berättar att för honom är idealet en islamisk stat.

I Sverige har vi historiskt sett vad Guds lagar gör för människor. Vi har sett Guds lagar bränna människor på bål. Nu är vi tack och lov ett sekulariserat land, men frågan jag ställer nu är: Hur länge till?



Ramona



Hann du inte till mässan? Gör inget vi har kanonpriser i webbshopen också! anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Litteraturkritikerna kanske inte överlever som yrkeskår, eftersom de fastnat i förgången tid.

Babel var riktigt intressant igår kväll. Bland annat diskuterades existensberättigandet av dagens litteraturkritiker. Inbjudna gäster var förutom Marcus Birro också kulturchefen från Sydsvenska Dagbladet Rachel Chukri och från DN kritikern Malin Ullgren.

Kritikerna påstår att de vill lyfta fram recensioner av icke kommersiella böcker. Men då vill jag påstå motsatsen! Om jag gör en icke vetenskaplig undersökning är de flesta stora dagstidningars kultursidor så gott som alltid ute med en recension av samma böcker och författare. Det är Mankell, Leif GW Persson, Jan Guillou, Liza Marklund och därtill ytterligare ett antal storsäljare. Visst förekommer det recensioner av mindre kända och dessa kanske inte säljer mer än några 100 exemplar, men för det mesta har de stora tidningarna till syvendes och sist samma bok som recenseras.

James Wood som också intervjuades i Babel, är professor i Litteratur på Harvard. Han påstås vara en av de vassaste litteraturkritikerna och ibland väldigt ironisk. Han har enorm makt inom litteraturen i USA.

Men vad utmärker då en bra roman/deckare/poesi? Ja, enligt kritikerna ska det vara en bok som lyfter. Därför kommer jag att skicka mitt nästa rec.ex med flygpost!

Jag upplever det som om alla dagens litteraturkritiker bär en återblickspegel i fickan. De refererar till författare som levde och verkade i början av 1900-talet. Att August Strindberg var banbrytande för skrivandet. Ja, mannen som uppfann hjulet var också banbrytande. Idag har vi utvecklat hjulet men frågan är om man kan se skillnad på ett fantastiskt hjul eller ett hyfsat.

 Joyce Oates som startade sin författarkarriär på 60-talet och skrivit 100 romaner är inte heller rätt person att jämföra dagens författare med. Det är som att jämföra Lill Lindfors (314 000 träffar på Google)
sångkarriär med Agnes. ( 645 000 träffar på Google)

Troligen kommer Agnes att ha det tuffare att hålla sig kvar på stjärnhimmelen vid 65 års ålder än vad Lill Lindfors har haft.
Inte på grund av att Agnes är sämre, utan på grund av att det i dagens läge finns hundratals mediala kanaler och det finns ett Niagarafall av nya sångare som vill fram.

Samma med författare. För trettio år sedan fanns det inte lika många författare som idag och definitivt inte samma kanaler att saluföra dem i.

Koncentratet av Bonniers närvaro på litteraturhimlen borde kanske ha tunnat ut utbudet och skapat likriktning, men det har de lyckats att förhindra, än så länge ska jag väl säga.

Marcus Birro, som var förgrymmad över en recension av Norrköpings Tidning och det med all rätt, ansåg att ska en bok recenseras ska det vara innehållet i boken som bedöms, inte författaren. Ja, det vore ju tacknämligt att inte recensenterna hade ett gulligull med författarna, men på små landsortstidningar kan det bli svårt eftersom det kan uppstå en nära kontakt. Men däremot finns gullegullet tydligt inom drakarna i Stockholm och anledningen är att de befinner sig i en "ankdamm" där de flesta stora författare känner och arbetar/har arbetat på de stora tidningarna och därför känner och umgås med andra journalister.

Sverige är egentligen ett alldeles för litet land för att husera en vettig litteraturkritik som ska föreställa trovärdig. Att de kan recensera utländska författares böcker kan jag tro på. Och sist men inte minst, vad litteraturkritiker än säger är de bara en röst som tycker något, även om det råkar tryckas i gammelmedia. Men en dagstidning är just det, en dags nyheter. I morgon är en annan dag!

Vad som är mycket bättre än gammelmedias litteraturkritiker är dagens bokbloggare och många av dem är minst lika duktiga om inte duktigare på att skriva och läsa om litteratur. Deras recensioner ligger kvar på nätet for ever. Därför är nätet ett utmärkt sätt att leta efter böcker. Tips och utförliga recensioner finns i tusental.

Vi är många som uttrycker oss genom att skriva och vi skriver alla på olika sätt. En del tycker att det jag skriver är lättläst och har flyt, andra tycker att jag skriver urdåligt och det är så det ska vara. Det ska finnas något att läsa för alla inte bara för gammelmedias litteraturkritiker.

Ramona



Hann du inte till mässan? Gör inget vi har kanonpriser i webbshopen också! anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON