Senaste teve-intervjun 2015

söndag 18 oktober 2009

Det finns bara en sak som plågar förläggarna.



Det finns bara en sak som plågar förläggarna.

Det går inte att klara sig utan författare.

Peter Hille (1854-1904)

Porträttet är konstnären Lovis Corinths verk 1902.


Människor i allmänhet som strosar in i en bokhandel eller köper en bok via näthandeln har en liten eller ingen aning alls om vad som pågår bakom gardinerna i förlagsvärlden.

De flesta tror också att det bara finns sisådär en fyra fem förlag. I själva verket finns det mellan 700 -1000 förlag bara i Sverige.
De flesta känner till författare/ journalisten Jan Guillou som ger ut sina böcker på eget förlag. Hans senaste bok avslöjar i mina ögon en högtravande arrogans. Jan Guillou anser att det finns minst 1000 författare för mycket. Han passar också på att än en gång ljuga om kollegan Liza Marklunds bok Gömda. Boken som Monica Antonsson lade under mikroskop och hittade en stinkande bakteriehärd.

Bonniers har till sina författare krävt att de ska skriva under ett avtal som enligt författarförbundet är ett slavkontrakt. Till de författare som vägrar skriva på blir svaret enkelt: Sök ett nytt förlag för dina böcker!

I Sverige finns det cirka 4000-5000 författare och de flesta tjänar inte miljoner, inte ens en halv miljon per år. De flesta kan inte leva på sitt författarskap. Men drömmen som alla konstnärer har är att bli upptäckta. Att få uppmärksamhet i media oavsett om det är gammel- eller nymedia. Att veta att nästa manus som skickas in till förlaget blir accepterat och en bok.


Vårt nya samhälle med revolutionerande elektronik har förändrat förläggarnas arbetssätt och även författarnas. Konkurrensen mellan författarna är enorm. Därför har många författare som har eller haft kontrakt med de stora penningstinna förlagen känt sig tvingade att skriva på de nya avtalen.


När media blåser upp Camilla Läckbergs miljonintäkter, eller Jan Guillous, eller Liza Marklund eller Henning Mankells ser många en chans att bli nästa miljonsäljande författare. Inget fel i det!


Däremot bör man veta att det varje dag strömmar in ett tiotal manus till de största förlagen och dessa manus skickas tillbaka till avsändaren med vändande post. Skicka inte ett helt manus! Skicka ett synopsis! Ett till två A4 ark som kort och koncist beskriver handlingen i ditt manus.


Ytterligare en sak: Ett förlag är inte ett tryckeri. Ett förlag som vill ha pengar av dig för att trycka upp din bok är ett tryckeri!
Alla bokhandlare vill kunna betala löner, hyra, elräkningen, sociala avgifter m.m. De driver ett företag! Men du som kund vill ha ett stort utbud av böcker. Du vill kunna gå in i bokhandeln och kanske i timmar gå och bläddra och förtjust läsa baksidestexter. Detta är snart en ekvation som inte kommer att gå ihop.


En skohandlare gör inköp av skor. Lägger upp dem på hyllor. De skor som inte gick att sälja reas ut och blir det ytterligare skor kvar får de slängas och dras av i bokföringen.
Så är det inte med böcker. Har de tagits in centralt av en kedja, säg Bokia, har bokhandlarna returrätt. De skickar tillbaka osålda böcker till förlagen efter c:a sex månader och får pengarna tillbaka.

Men å andra sidan står det inte 20 000 par skor i en skoaffär. Men det finns mellan 20 000 och 30 000 titlar i en bokhandel. Det har dragits ner under året förut kunde det vara bortåt 40 000 titlar i de större butikerna.


Jag är ganska säker på att förlagsbranschen är på väg att förändras och dessutom ganska radikalt. Om detta kommer att medföra att du som läsare får ett bättre kvalitativt utbud kan jag inte svara på. Däremot tror jag att det kommer att öppna upp nya möjligheter både för nya
författare och mindre förlag som mitt eget.


Kolosserna på lerfötter kommer med stor sannolikhet att få krympa sina kostymer.


Slutligen till dig med författardrömmar: GE INTE UPP!

Hälsar
Ramona



Sugen på att läsa eller lyssna på böcker? Deckare? Mina böcker finns som pocket, inbundna (en fåtal kvar), e-böcker www.elib.se och även som ljudböcker för gratis och laglig nedladdning på The pirate bay.